Artikel

Nuckels: "We focussen bij het DreamHack Rotterdam Melee toernooi op community"

11 juli 2019, 18:05

Gisteren werd aangekondigd dat DreamHack Rotterdam Super Smash Bros Melee heeft toegevoegd aan hun selectie toernooien. Hierdoor vindt er een groot Melee-toernooi plaats in Ahoy, namens DreamHack organisator van DreamHack Rotterdam, met veel internationale spelers. Wij spraken Amon, esports director bij Asterion, en Nuckels, tournament organisator voor het DreamHack Rotterdam Melee-toernooi, over wat er gaat gebeuren 18 t/m 20 oktober en wat dit precies betekent voor Melee als esport.

Kun je kort uitleggen wat DreamHack precies is en waarom jullie ervoor gekozen hebben om Smash toe te voegen aan de aanwezige games?

Amon: DreamHack is een multigaming/esports festival. Het concept is begonnen in Zweden maar het is uiteindelijk tot een wereldwijd fenomeen uitgegroeid, met evenementen in Dallas, Stockholm en nu dus ook Rotterdam. Er is voor Super Smash Bros Melee gekozen op dit evenement om een brug te slaan tussen casual en esports.

DreamHack Rotterdam heeft een enorm aanbod aan PC gaming. Er is een Bring Your Own Computer LAN, een groot Counter-Strike-toernooi met een prijzenpot van 100.000 dollar, Dreamleague van DOTA 2 met een 250.000 dollar prijzenpot en over het algemeen veel toernooien waar echte topteams naar toe komen. Smash is naar mijn idee de enige game in Nederland die de brug tussen casual en esports weet te bouwen.

Met die gedachte heb ik aan de organisator van DreamHack Rotterdam voorgesteld om dit op te bouwen. Wij hebben al veel ervaring met de Smash-scene. Amsah heeft onder de Asterion-vlag gespeeld en daardoor weten we hoe deze jongens werken. Ik ben vervolgens naar Nuckels gegaan, die veel geholpen heeft bij Asterion. Samen zijn we dit toen direct gaan uitbouwen tot het grootse Melee-toernooi van Nederland. Er zullen ook twee grote spelers buiten Europa naar DreamHack Rotterdam toekomen. Ik kan nog niet zeggen wie het zijn, maar ze zijn enorm enthousiast.

"DreamHack heeft een enorm aanbod aan PC gaming."

"DreamHack heeft een enorm aanbod aan PC gaming."

Wat was de initiële reactie van de organisatie van DreamHack Rotterdam toen jullie voorstelden om een Melee-toernooi te organiseren?

Amon: Het was een hele enthousiaste reactie. Een van hun oorspronkelijke vragen was hoe ze meer content en dus meer mensen naar DreamHack Rotterdam konden krijgen. Het is lastig als je zoiets voor het eerst gaat organiseren om te beslissen wat je wel en niet moet doen. Je wilt het liefst die grote cijfers krijgen, maar je moet ook aansluiten op de doelgroepen die mogelijk naar DreamHack Rotterdam toe komen. Studentenverenigingen zijn heel actief in Melee en er zijn ook diverse Europese topspelers actief in Nederland, dus het was snel klip en klaar dat dit iets was om uit te bouwen.

Dit is niet de eerste keer dat er een Melee-toernooi gaat plaatsvinden op DreamHack Rotterdam. Hoe willen jullie je onderscheiden van voorgaande DreamHack Melee-toernooien?

Nuckels: De vorige edities van Smash bij DreamHack-events waren vooral gefocust op het esports-aspect, maar wij willen ook focussen op de beginnende spelers en de grassroots van de community. Bij DreamHack Rotterdam hebben we ook meer ruimte tot onze beschikking en we willen dus ook zo veel mogelijk setups naar het event krijgen. Op dit moment hebben we 65 setups die daar zullen verschijnen en we werken aan meer. We willen vooral focussen op de community, zodat als je geen pro bent je ook een goede tijd kan hebben op DreamHack Rotterdam. Dit wordt ook mede mogelijk gemaakt door de verschillende side-events, zoals bijvoorbeeld een Amateurs Bracket wat je normaal nooit ziet op een DreamHack. We willen er voor zorgen dat als je uit de bracket ligt het feestje nog niet is afgelopen.

Westballz (links) en Leffen (rechts) tijdens DreamHack 2015

Westballz (links) en Leffen (rechts) tijdens DreamHack 2015

Je had het er al over dat je je vooral op de community wilde focussen tijdens DreamHack Rotterdam, zijn de grassroots dan ook echt jullie doelgroep of willen jullie je op zowel de casuals als de pro’s focussen?

Nuckels: Competative Melee zou niet bestaan zonder de grassroots mentaliteit van onze scene. Melee heeft geen officiële support vanuit Nintendo dus de beginnende spelers zijn nodig om de scene te kunnen blijven ondersteunen. Hierdoor kunnen Professionele Melee-spelers een gezonde levensstijl hebben met de game. Er zijn een paar enkelingen die niet afhankelijk zijn van de prijzenpot, die halen hun opbrengsten dan vooral uit Twitch zoals bijvoorbeeld Leffen dat doet maar de meesten top spelers hebben de scene nodig om dit te kunnen blijven doen. Ik vond de voorgaande DreamHacks te veel ingaan op de competitie. Het was voor de average speler niet leuk om naar toe te gaan en er was ook niet veel te doen als je uit het toernooi lag. Je kon wel van het DreamHack-evenement genieten, maar je kon geen Melee meer spelen. Die spelers zijn wel heel belangrijk voor de Melee-scene en die verdienen ook een goed evenement. Er is niet één groep die belangrijker is dan de andere, we zijn één grote groep die elkaar nodig heeft.

Wat betekent dit toernooi voor de Melee-community binnen Nederland?

Nuckels: DreamHack in Zweden had geen Melee dit jaar, dus het is nu goed voor de scene dat Nederland Melee Majors krijgt. Vorig jaar hadden we helemaal geen grote Melee-toernooien in Nederland en nu hebben we DreamHack Rotterdam en Syndicate bijna direct na elkaar. Dit is zeker in West-Europa een enorme deal. De game krijgt nu weer een enorme boost. Bij de release van Super Smash Bros Ultimate merkten we dat er een dip van activiteit was in de Melee-scene. Dit merkten we ook al met Smash 4 en Brawl. Maar de community is erg consistent en het feit dat we DreamHack Rotterdam hier plaats voor biedt bewijst dat.

Er is een tijdje terug een keuze geweest om naar Amerikaanse (NTSC) versie van Melee te switchen in plaats van de Europeaanse versie te spelen (PAL). Aangezien DreamHack dan ook een NTSC toernooi wordt, waarom was het zo belangrijk om te switchen van versie?

Nuckels: NTSC in Europa is altijd wel een passieproject van me geweest met als doel 1 versie wereldwijd. Het slaat nergens op dat er twee verschillende patches worden gespeeld van een game die wereldwijd gespeeld wordt. Voor mensen die niet bekend zijn met Melee vergelijk ik het altijd met Counter-Strike. Je speelt de game en je gaat naar een toernooi in Japan, maar in Japan spelen ze op een patch waarbij de AK-47 niet meer een instant kill is bij het raken van een headshot. Dat zou in Counter-Strike niet geaccepteerd worden, maar in Melee is het de normaalste zaak van de wereld. Bepaalde dingen werken wel in NTSC maar zijn beduidend slechter in PAL of werken soms zelfs niet. Spelers zoals Mang0 zijn al meerdere keren naar Zweden geweest en hebben daar op de PAL-versie van Melee gespeeld. Mang0 gaf daar ook aan nooit Fox te willen spelen op de PAL-versie, omdat hij simpelweg te anders voelt. Mew2King denkt er hetzelfde over en wil niet naar Europa komen omdat hij geen PAL wil leren. Prominente spelers hebben hierdoor geen interesse meer om naar Europa te komen en mee te doen met Melee-toernooien. Omdat we nu naar NTSC gewisseld zijn, is Nederland nu hopelijk ook interessanter voor Amerikaanse spelers en daarom hebben we ook besloten dat DreamHack Rotterdam een NTSC-toernooi wordt.

Fox is aangepast in de PAL versie, waardoor Up-Smash minder sterk is zoals hierboven afgebeeld. Horizontale as staat voor % tegenstander, Verticale as is de hoeveelheid knockback.

Fox is aangepast in de PAL versie, waardoor Up-Smash minder sterk is zoals hierboven afgebeeld. Horizontale as staat voor % tegenstander, Verticale as is de hoeveelheid knockback.

Amon: Ik denk dat naast dat het ook interessant is nu we naar NTSC gewisseld zijn en ervoor gekozen hebben om twee niet Europeanen naar DreamHack Rotterdam toe te vliegen dat Europeaanse spelers de kans krijgen om tegen spelers te spelen tegen wie ze normaal nooit kunnen spelen. Als je een grote Melee-fan bent kijk je vooral naar de Amerikaanse toernooien, dus het is een hele unieke ervaring om deze grote namen dan binnen Europa te hebben. Ik kan me goed voorstellen dat het heel tof is om dan tegen de spelers waar je zo vaak naar kijkt te spelen. Die kans willen wij spelers graag bieden tijdens dit toernooi.

DreamHack Rotterdam wordt dan een ontzettend groot NTSC-toernooi in Europa, hopen jullie dan ook dat dit een kickstarter kan worden voor meer grote NTSC-toernooien binnen Europa?

Nuckels: Naast DreamHack Rotterdam zijn er een aantal andere grote NTSC-evenementen deze zomer die ook Amerikaanse spelers trekken. Ik hoop dat DreamHack Rotterdam een goede toevoeging is aan de lijst met NTSC-toernooien. Je ziet ook diverse landen nu al switchen naar NTSC. Noorwegen en Zweden hebben nu een periode waar NTSC getest wordt en beide landen lijken te gaan wisselen naar deze versie van de game. Dit maakt het hopelijk allemaal meer aantrekkelijk voor Amerikaanse spelers om naar Europa te komen.

Amerikaanse spelers omschrijven Europeaanse toernooien als meer funtoernooien, terwijl Amerikaanse toernooien heel erg competitief zijn. Spelers zoals S2J zijn dan ook heel erg positief over Europese toernooien en door de komende NTSC majors hopen we nog veel meer Amerikanen te trekken. Het zou me ook niet verbazen als eind 2019 heel Europa op NTSC speelt.

Als je één speler zou mogen uitkiezen die naar DreamHack Rotterdam komt, welke speler zou je dan invliegen?

Amon: Ik ben een diehard Liquid fan, maakt niet uit in welke game. Ik zou dus ook heel graag Hungrybox willen zien bij DreamHack Rotterdam.

Nuckels: Ik hou van de Mang0nation, dus als ik een Amerikaanse speler zou mogen kiezen zou ik voor Mang0 gaan.

Deel: