Artikel

CS:GO woordenboek: belangrijke termen die je moet kennen

9 juli 2019, 13:34

In CSGO zal je ongetwijfeld termen horen die je nog nooit eerder hebt gehoord. Daarom bieden we in dit artikel de meest veelgebruikte termen en leggen we uit wat het betekent.

Drop: Als iemand in het spel om een drop vraagt, dan betekent het dat hij niet genoeg geld heeft om een fatsoenlijk wapen te kopen en aan zijn teamgenoten vraagt om hem een wapen te doneren. Degene die ‘dropt’ heeft zelf genoeg geld om een nieuw wapen te kopen en er zo voor te zorgen dat iedereen goed bepakt en bezakt de ronde ingaat.

Utility: Met utility worden granaten bedoeld. In CSGO heb je handgranaten, rookgranaten, flitsgranaten en vuurbommen. Deze granaten worden door spelers gebruikt om schade toe te richten aan vijanden, tactische gebieden af te schermen met rook, of tegenstanders te verblinden zodat ze een makkelijker doelwit hebben die niet terugschiet.

Frag/Kill: Hiermee wordt bedoeld hoeveel tegenstanders je hebt gedood. ‘Frag’ is een overblijfsel van oude games zoals Quake.

Dink: Deze term betekent dat een tegenstander een hoofdschot heeft gekregen - een schot dat ontzettend veel schade doet - maar niet is doodgegaan.

Tag: Deze term wordt gebruikt als je iemand hebt geraakt, maar niet weet hoeveel schade je hebt aangericht. Of in ieder geval niet zeker weet of de vijand ‘low’ of ‘lit’ is.

Low/Lit: De tegenstander is zo vaak geraakt dat hij weinig HP overheeft.

HP: Hitpoints of Health Points. Hoeveel ‘leven’ een tegenstander nog overheeft voor hij doodgaat.

Ace: In je eentje het hele vijandelijke team omleggen.

Clutch: De ronde winnen terwijl je als enige speler van je team over bent.

Eco: Niets kopen om geld te besparen.

Full-buy: Alles wat je kan kopen. Dit is meestal een wapen, een kogelwerend vest, een helm en alle granaten in het spel. Meestal is dit een rookgranaat, een flashbang, een handgranaat en een vuurbom.

Rush: Snel naar een site toe gaan zonder daarbij te stoppen, in de hoop dat je de tegenstander verrast en makkelijk overmeestert.

Camp: Ergens blijven wachten op de tegenstander, meestal vlakbij je eigen spawn-gebied.

Spawn: Het gebied waar teams worden geplaatst aan het begin van een ronde.

Strat: Afkorting van ‘strategie’.

Strat Time: De tijd die je aan het begin van de ronde krijgt om wapens te kopen en om een strategie te bedenken die je gaat uitvoeren.

Execute: In dit geval betekent execute ‘uitvoeren’. Het uitvoeren van een strategie.

Fake: Fake kan veel verschillende betekenissen hebben in CSGO. De meest veelvoorkomende zijn een afleidingsmanoeuvre door de aanvallende terroristen, waarbij één of twee spelers doen alsof het hele team naar een bomplek toe gaat door veel kabaal te maken, terwijl de overige spelers naar de andere plek toe sluipen. Een andere betekenis is de bom faken voor CTs. Als de bom is geplant door de Ts, dan zullen de CTs altijd een geluid maken als zij proberen de bom te ontmantelen. Dit kunnen ze ook in hun voordeel laten werken door de ontmantelknop te gebruiken zodat het geluid is te horen en vervolgens proberen de Ts te verrassen als zij komen kijken of de bom daadwerkelijk wordt ontmanteld.

CT: Counter-terrorists, de verdedigende groep.

T: Terroristen, de aanvallende groep.

Plant: De bom succesvol naar de bomplek te brengen en op scherp stellen.

Defuse: De bom succesvol ontmantelen nadat deze is geplant.

Cover: Dekking geven. Meestal als iemand probeert te planten of te defusen.

Wallbang: Door een muur schieten.

Spray: Bij een volautomatisch wapen de trekker ingedrukt houden en proberen de kogels enigszins op doel te krijgen.

Burst: Bij volautomatische wapens in patronen van drie kogels te schieten om zo de terugslag tegen te werken.

Tap: Bij volautomatische wapens de kogels één voor één met daartussen een pauze af te vuren. De terugslag wordt zo vrijwel verwijderd.

Recoil pattern: Elk wapen heeft een eigen terugslagpatroon. Hoe beter je deze patronen kent, des te beter kan je sprayen.

 

Deel: